onsdag 5 augusti 2015

Världens största passagerarplan till Arlanda.

Världens största flygplan är fransktillverkade AIRBUS A380. Planet har två våningar för passagerare. Boeings gamla trotjänare “Jumbojet”  747 har ju en “puckel” fram med en övre våning men Airbus A380 har två våningar hela vägen. Planet har en kapacitet på dryga 800 passagerare och det är ganska imponerande siffror.

Planet är av naturliga skäl betydligt större än de andra planen och det är bara vissa flygplatser runt om i världen som hittills kunnat ta emot planet. Just nu håller Arlanda på att bygga om så att man skall kunna ta emot jättemaskinen. Arlandas “bana 1” (01L-19R) som är flygplatsens längsta med sina 3 300 meter genomgår nu en renovering och då passar man på att bygga om den så att den uppfyller kraven för världens största passagerarplan. Man breddar banan till hela 75 meter och lägger samtidigt ny beläggning över banan.

abrrrr

Full fart på banrenoveringen ute på Arlanda.

Vid gaten måste man lägga på 30cm extra betong för att planet skall kunna parkeras där. Även de landgångar som används vid ombordstigning måste  byggas om för att kunna “nå upp” till planet. Nu i början av augusti skall arbetet vara klart och då är Arlanda med bland de stora flygplatserna och kan alltså ta emot det enorma flygplanet. Fast sanningen är den att det faktiskt har landat och startat A380 plan på Arlanda redan. I vintras så fick Emirates ett sjukdomsfall ombord där en 2 årig pojke tyvärr avled. Planet var på väg från Dubai med destination New York när pojken insjuknade. Piloten valde då att gå ner på närmaste flygplats och det blev Arlanda. Både landning och strat gick utan problem och här han du se en video när jätteplanet lyfter från Arlanda.

 

Nu återstår att se vilket flygbolag som blir först med att trafikera Arlanda med en AIRBUS A380. Skulle inte bli förvånad om det är Thai Airways som kommer att inviga med sin avgång till Bangkok!

thaers

Kanske vi får flyga “dubbeldäckare” till Thailand från Arlanda snart?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar